dissabte, 7 de febrer del 2009

LES ALERTES DE AEMET (ANTIC INM)















En els darrers dies les alertes de l'Agència Espanyola de METeorologia (Aemet) estan d' actualitat. Des del temporal de vent del 24-25 de Gener s' han succeït diversos fenòmens meteorològics que han provocat la polèmica. Estava la població i les administracions suficientment previngudes? Interpretem be les alertes?

Pel que fa al temporal de vent és ben evident que si, tota la península es trobava en alerta i la zona cantàbrica i la província de València tenien el nivell d'avís màxim, el roig, que no és molt freqüent de vore. Ben és cert que a Catalunya on més desgràcies es donaren només tenien nivell taronja, però aquest hauria de ser suficient per a que es prenguen les precaucions adequades.

Però que significa realment cada nivell de alerta? Com les hem d'interpretar?

Normalment les alertes venen redactades de la següent manera:

fes clic en la imatge per vore-la millor

Cal fixar-se que encara que s' alerte a una província moltes vegades només s' alerta a una part de la província, si és fixem en Àmbit Geogràfic vegem com en aquest cas només s' alerta al nord de la província.

Però el que és més important i més confusió causa és la Probabilitat; una alerta indica una possibilitat, un risc, un màxim per a que prenguem precaucions en cas de produir-se, però NO és una predicció, val a dir, no ha de complir-se necessàriament. És per això que quan el risc ésimportant o extrem sempre s' indica el percentatge de possibilitats de que el fenomen es done.

Tenint en compte aquests principis és més fàcil de comprendre perquè de vegades no es compleixen les alertes, però... perquè de vegades es queden curtes?

Molt fàcil, perquè per sort o per desgràcia la meteorologia és encara hui una ciència amb un nivell de incertesa molt alt.

Miquel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada